Pitanja i odgovori

P1. Koji je problem?

O1. - Tokom proteklih godina, desilo se nekoliko nezgoda kada su mala deca uspela da se domognu kapsula tečnog deterdženta za veš. Nekoliko ovih nezgoda je bilo ozbiljno, neka deca su čak provela nekoliko dana u bolnici da bi se oporavila. Kapsule tečnog deterdženta za veš su bezbedne kada se koriste i čuvaju prema uputstvu. Međutim, ako se deca domognu kapsule, nezgode su moguće jer mogu da budu izložena njenom sadržaju. To je poseban problem kod male dece koja počinju da hodaju i koja imaju običaj da skoro sve stave u svoja usta. Zbog toga kapsule tečnog deterdženta za veš moraju uvek da se čuvaju van domašaja dece, pre i nakon upotrebe.

P2. Koja su moguća dejstva slučajnog gutanja proizvoda?

O2. - Kada se slučajno proguta, tečni deterdžent za veš će verovatno izazvati reakciju povraćanja (ono što lekari zovu „jak emetički efekat“). Zavisno od progutane količine može doći do više epizoda jakog povraćanja, ponekad u trajanju od nekoliko sati. Može doći do komplikacija ako tokom tih epizoda dete slučajno udahne tokom povraćanja, to može zahtevati lečenje u bolnici. U slučaju gutanja pozovite centar za kontrolu trovanja ili zatražite savet lekara. Ako je dete progutalo malo deterdženta i ne povraća, nemojte ga terati na povraćanje.

P3. Koja su moguća dejstva slučajnog izlaganja očiju ili kože proizvodu?

O3. – Izlaganje očiju može izazvati ozbiljnu iritaciju. To može biti izuzetno bolno kada se desi. Zato je veoma važno da se pažljivo isperu oči vodom, u trajanju od nekoliko minuta, da bi se u potpunosti uklonio deterdžent. U nezgodama prijavljenim do sada, nije došlo do dugotrajnog oštećenja očiju nakon izlaganja očiju kapsulama tečnog deterdženta za veš. Izlaganje kože može dovesti do iritacije kože, posebno kada deterdžent ostane duže u kontaktu sa kožom. Takođe u ovim slučajevima, neophodno je temeljno ispiranje kože. I pozovite centar za kontrolu trovanja ili zatražite savet lekara

P4. Zašto kapsule izazivaju takva dejstva na zdravlje?

O4. - Tečni deterdžent u kapsulama za veš je visoko koncentrovan, jer jedna kapsula sadrži celu količinu sastojaka deterdženta koji su potrebni za jedno pranje. Kada dete pregrize kapsulu, folija rastvorljiva u vodi koja sadrži deterdžent može da pukne i ispusti svoj sadržaj. Zbog visoke koncentracije, to može dovesti do jakih reakcija kao što su ozbiljno povraćanje ili iritacija.

P5. Šta treba uraditi ako se kapsule spoje jedna za drugu?

O5. - Kapsule s tekućim deterdžentom za pranje veša treba uvek upotrebljavati suvim rukama kako bi se izbeglo unošenje vlage u pakovanje usled čega bi kapsule mogle da se spoje. Kapsule s tekućim deterdžentom za pranje veša se sastoje od  biorazgradive ljuske koja je 100% otopljiva u vodi a koja se brzo rastvara u ciklusu pranja. To znači da nije poželjno stupanje u kontakt s vlagom i vlažnom okolinom izvan pranja. Takvi uslovi bi čak mogli da dovedu do toga da se kapsule spoje i rastope van mašine.                

Kao posledicu toga:

• Pobrinite se da kapsule uvek koristite suvim rukama 

• Zatvorite pakovanje i čuvajte na odgovarajućem mestu 

• Nemojte čuvati u vlažnom/navlaženom prostoru

Ukoliko su kapsule spojene jedna za drugu: 

• Nemojte cepati spojene kapsule jer bi mogao nastati  rizik od razlivanja sadržaja u vaše oči ili usta

• Nemojte bušiti, kidati ili seći kapsule

• Ako su kapsule spojene jedna za drugu, možete da koristite do dve spojene kapsule u mašini za veš ili da kontaktirate proizvođača

P6. Šta industrija deterdženata preduzima da bi sprečila takve nezgode?

O6. – Proizvođači kapsula tečnog deterdženta za veš veoma ozbiljno shvataju bezbednost svojih korisnika. Pored izmena proizvoda i ambalaže, oni pružaju smernice na svim svojim pakovanjima u vidu žute oznake i putem proaktivnih informativnih kampanja kao što je panevropska inicijativa udruženja A.I.S.E. „Držite kapsule van domašaja dece“ inicijativa, uključujući ovu višejezičnu Veb lokaciju.

Posvećena sigurnosti korisnika, evropska industrija deterdženata neprekidno primenjuje važne mere za zaštitu od nezgoda. U isto vreme, industrija ističe da, kao i bilo koji drugi deterdžent, kapsule tečnog deterdženta za veš treba da se čuvaju na bezbednom mestu pre i nakon upotrebe i da uvek moraju da se drže van domašaja dece. Neprekidno obrazovanje korisnika je od suštinske važnosti kako bi se dodatno osigurala sigurna upotreba kapsula tečnog deterdženta za veš.

Inicijativu asocijacije A.I.S.E. „Držite kapsule van domašaja dece“ je podržala Evropska alijansa za bezbednost dece i više od 20 partnera u Evropi uključujući ministarstva, centre za kontrolu trovanja i asocijacije za bezbednost.