Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (PDF)

Πώς να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Δηλητηριάσεων

κέντρο δηλητηριάσεων 1401 

Υπερ-συμπυκνωμένο απορρυπαντικό

Τα νήπια συνηθίζουν να βάζουν σχεδόν τα πάντα στο στόμα τους, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξερευνούν τον κόσμο. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν πιάσουν μια κάψουλα υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων. Εάν ένα παιδί δαγκώσει μια κάψουλα υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων, η υδατοδιαλυτή μεμβράνη που περιέχει το απορρυπαντικό μπορεί να σκιστεί. Σε αυτό το σημείο, η κάψουλα μπορεί να απελευθερώσει το περιεχόμενό της. Αυτό μπορεί να επιφέρει έντονο εμετό ή ερεθισμό και, συνεπώς, να βλάψει το παιδί. Αυτό συμβαίνει επειδή το απορρυπαντικό είναι πολύ συμπυκνωμένο. Στην πραγματικότητα, μία μόνο μικρή κάψουλα υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων περιέχει την πλήρη ποσότητα συστατικών απορρυπαντικού για μία πλύση. Το υγρό απορρυπαντικό στο εσωτερικό της κάψουλας είναι δύο φορές τόσο «ισχυρό» όσο ένα συνηθισμένο υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων σε συμπυκνωμένη μορφή.

Έντονος εμετός

Εάν ένα παιδί έχει καταπιεί ποσότητα από το περιεχόμενο μιας κάψουλας υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων, μικρή ή μεγάλη, με ή χωρίς εμφανείς επιδράσεις στην υγεία του, καλείτε πάντα το κέντρο δηλητηριάσεων ή συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Είναι αρκετά πιθανό, η κατάποση του απορρυπαντικού να προκαλέσει εμετό στο παιδί σας. Ανάλογα με την ποσότητα κατάποσης, ο εμετός μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος και μπορεί να επαναλαμβάνεται για αρκετές ώρες. Ωστόσο, εάν το παιδί δεν κάνει εμετό, μην δοκιμάσετε να το προκαλέσετε εσείς.

Ξεπλύνετε καλά

Εάν μια κάψουλα σπάσει, το περιεχόμενο ίσως μπει στα μάτια του παιδιού ή να χυθεί επάνω στο δέρμα. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει έντονο ερεθισμό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ξεπλύνετε σχολαστικά με νερό, για αρκετά λεπτά. Αυτό είναι σημαντικό για να αφαιρεθεί πλήρως το απορρυπαντικό. Επιπλέον, θα πρέπει να καλέσετε το κέντρο δηλητηριάσεων ή να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Όταν καλείτε το κέντρο δηλητηριάσεων ή συμβουλεύεστε τον γιατρό σας

Όταν επικοινωνήσετε με τους παρόχους ιατρικής φροντίδας, θα χρειαστούν πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη και σχετικά με το προϊόν και τον ασθενή, ώστε να μπορούν να δώσουν την κατάλληλη συμβουλή αντιμετώπισης:

  • Πότε συνέβη αυτό;
  • Ποια είναι τα συμπτώματα;
  • Ποιες ενέργειες πρώτων βοηθειών εφαρμόσατε;
  • Ποια είναι η ηλικία και/ή το βάρος του παιδιού;
  • Έχει το παιδί αλλεργίες;
  • Τι ποσότητα κατάπιε το παιδί ή πιτσιλίστηκε στα μάτια ή στο δέρμα; Εάν έχει αδειάσει ολόκληρη η κάψουλα, πρόκειται για περίπου 25-30 χιλιοστόλιτρα.
  • Ποια είναι η επωνυμία του προϊόντος;
  • Να έχετε εύκαιρη την αρχική συσκευασία ή την ετικέτα του προϊόντος.